Robert de Vries welkom heten in het EMS Air Ambulance & Medical Repatriation Team

Deze week zijn we verheugd om een nieuw gezicht bij EMS Air Ambulance & Medical Repatriation te verwelkomen - Robert De Vries komt het team versterken als onze nieuwe internationale Liaison Consultant. Robert is een zeer gerespecteerd voormalig diplomaat die met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op verschillende locaties in de wereld heeft gediend. Wij spraken met hem over zijn ervaring, achtergrond en verantwoordelijkheden bij EMS Air Ambulance & Medical Repatriation sprak met hem.

Welcoming robert de vries

Robert, we zijn blij je aan boord te hebben. Vertel ons over je nieuwe rol bij EMS Air Ambulance & Medical Repatriation...

Hartelijk dank - het is geweldig om deel uit te maken van het team! Ik zal met EMS Air Ambulance & Medical Repatriation werken als een facilitator, wat in wezen betekent dat ik nieuwe mensen en organisaties kennis laat maken met het werk en de diensten van EMS over de hele wereld en dat ik in het algemeen meer bekendheid geef aan wat het bedrijf zo goed maakt.

Gaat u zich richten op een specifieke regio?

Dat hoeft niet. Deze maand zal ik samen met CEO Gerrit Vrieze de nieuwe EMS Air Ambulance & Medical Repatriation basis in de Verenigde Arabische Emiraten openen, in de Verenigde Arabische Emiraten, die die de Golfregio bedient, waaronder Dubai, Koeweit, Saoedi-Arabië, Oman, Qatar en Bahrein. Maar ik zal waarschijnlijk ook op andere plaatsen werken. Wat dat betreft voelt de baan heel vertrouwd - in mijn vorige carrière heb ik in veel verschillende landen gewerkt, dus ik ben gewend om met heel verschillende culturen en gewoonten te werken.

U hebt een interessante professionele achtergrond - kunt u ons daar iets meer over vertellen?

Precies. Ik heb een zeer lange carrière als diplomaat achter de rug. Ik ben begin dit jaar met pensioen gegaan, maar ik heb meer dan 40 jaar gewerkt voor het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken in verschillende functies in diplomatieke missies. Dit werk heeft me overal gebracht, van België en Bulgarije tot India, Oostenrijk, Jamaica en de Golfregio - om er maar een paar te noemen. Mijn laatste stop was Marokko, waar ik Nederlands consul was. Daarvoor werkte ik in Taipei, Taiwan.

Hoe was uw werk als consul?

Het ging in wezen om het verlenen van consulaire bijstand aan Nederlanders in het buitenland wanneer zij die nodig hadden. Dat kon bijvoorbeeld betekenen dat ik Nederlanders hielp die gevangen zaten of betrokken waren bij een ongeval. Ook hield ik me bezig met het verstrekken van visa en Nederlandse reisdocumenten, en het repatriëren van landgenoten en dergelijke. Uiteindelijk ging het erom mensen te helpen en te proberen hun leven te verbeteren. Dat gaf echt voldoening.

Wat was de grootste uitdaging in uw vorige baan?

Ik zou zeggen de COVID-pandemie - dat is waarschijnlijk de grootste consulaire gebeurtenis waaraan ik ooit heb meegewerkt. Tijdens de pandemie sloot Marokko zijn luchtruim, veerverbindingen en landgrenzen. Dus waren ik en een team van ambassadecollega's bezig met het repatriëren van Nederlandse burgers en het bijstaan van mensen die de Nederlandse autoriteiten om hulp vroegen. Dit was een grote taak, niet alleen voor Nederland natuurlijk, maar ook voor de ambassades van andere landen in Marokko.

Wat vindt u belangrijk bij de repatriëring van mensen?

U en het hele team dat bij de repatriëring betrokken is, moeten in de eerste plaats goed georganiseerd zijn. Er zijn veel verschillende aspecten aan repatriëring, zoals het verkrijgen van de juiste vergunningen van de lokale autoriteiten en het zorgen voor vlot vervoer naar de luchthaven, het verkrijgen van toestemming om te landen voor ambulances en andere speciale vluchten, enzovoort. Maar het gaat er ook om de te repatriëren mensen en hun familie gerust te stellen. Als je weet dat je eraan hebt bijgedragen dat iemand veilig naar huis kan terugkeren, is dat een geweldig gevoel.

Wat doet u graag als u niet werkt?

Ik ben niet iemand die zich snel verveelt! Ik zing graag. Ik ben een amateurbariton en heb een kleine muzikale opleiding gehad toen ik in St. Petersburg diende (niet dat ik ooit in een operahuis zou worden uitgenodigd!) Ik hou ook van klassieke muziek, fotografie, fietsen, wandelen, koken en lezen. En niet te vergeten reizen.

Hoeveel landen ter wereld hebt u bezocht?

Ik weet het niet zeker! Ik ben op zoveel verschillende plaatsen geweest. Ik hou echt van het Midden-Oosten. Mijn partner komt oorspronkelijk uit Iran, dus in zekere zin is het een speciale regio voor mij. Ik hou ook van het Verre Oosten - ik was gevestigd in Taiwan en van daaruit heb ik Japan, Hongkong, Korea, Maleisië, Vietnam, Thailand en Cambodja bezocht. Maar ik bezoek ook graag de Verenigde Staten en Canada. Ik ben behoorlijk verwend! Ik voel me overal ter wereld min of meer thuis.

Wat heeft tot nu toe indruk op u gemaakt bij EMS Air Ambulance & Medical Repatriation?

Ze zijn een zeer goed voorbereid en professioneel bedrijf - wat natuurlijk heel belangrijk is als het gaat om het repatriëren en evacueren van mensen en het begeleiden van patiënten die ter plaatse hulp nodig hebben. Ze zijn een vriendelijk en open team. Maar ze hebben ook een zeer duidelijke en praktische aanpak - als je een vraag hebt, weten ze je de antwoorden te geven. Je weet dat ze er voor je zijn als je ze nodig hebt.

Vraag een offerte aan